Conceptor Invest AS har finansielle plasseringer som virksomhetsområde. Selskapet ble stiftet i 2017 med en startkapital på kr. 100 millioner. Ved inngangen til 2022 ble selskapet tilført ytterligere kr. 100 millioner og med avkastningen i perioden ble den verdijusterte egenkapitalen kr. 279 millioner per 2023. Bokført egenkapital per samme tidspunkt var kr. 270 millioner.
Selskapet oppnådde i 2023 en verdijustert avkastning på 7 % og et bokført resultatet på kr. 16,5 millioner. Det er den verdijusterte avkastningen som gir best uttrykk for den reelle verdiskapningen i selskapet, og denne ble trukket noe ned av enkelte direkteinvesteringer og investeringer i P/E-fond.
De verdijusterte resultatene vil vise seg i de bokførte tallene etter hvert som de blir realisert. Ved et eventuelt fall i verdiene vil dette reflekteres i både de verdijusterte og de bokførte verdiene ved at selskapet må nedskrive de bokførte verdiene til virkelig verdi, som tilsvarer de verdijusterte verdiene. Ved økning i verdiene vil selskapet enten velge å realisere verdiøkningen eller øke de urealiserte verdiene for senere realisering.
Conceptor AS ønsker at finansielle plasseringer over tid skal utgjøre en betydelig del av konsernets virksomhet, dels gjennom avkastningen i selskapet og dels ved tilførsel av ny kapital. Hensikten med å opprette virksomhetsområdet var at ikke alle konsernets midler skulle være investert i eiendom, og at konsernet også ville oppnå en form for risikodiversifisering ved å plassere noe av kapitalen i andre virksomheter enn eiendom. Det er også lettere å foreta raske disposisjoner i det finansielle markedet enn i eiendomsmarkedet, slik at man i større grad kan tilpasse konsernets risikotaking i forhold til markedet og egne forventninger til den fremtidige utviklingen. Dette har vist seg å være svært gunstig de senere år.
Conceptor Invest AS investerer ikke direkte i rente-instrumenter og har hittil heller ikke benyttet derivater. Det innebærer at forvaltningen av høyrente-obligasjoner blir foretatt av eksterne forvaltere. Disse fondene investerer i obligasjoner med en relativt høy risiko, og derfor også betydelig høyere kupongrenter enn statsobligasjoner. Selskapet ser høyrenteobligasjoner som et fint supplement til resten av porteføljen.
De norske høyrentefondene har stort sett hatt en relativt kort rentebinding. Det har vist seg å være riktig gjennom den sterke renteoppgangen vi har opplevd i Norge og verden ellers de siste årene.
2022 var som nevnt i fjorårets årsrapport, et av de svakeste markedene gjennom tidene. Verdens aksjemarkeder, målt ved MSCI World, var ned hele 18,1%. Med et fall på kun 1% var Oslo Børs det markedet som klarte seg best blant de utviklede markedene gjennom 2022. Verdens statsobligasjoner i utviklede markeder falt med hele 12 % som følge av den kraftigste renteoppgangen på over 40 år.
I 2023 snudde imidlertid verdens aksjemarkeder kraftig opp igjen og det var spesielt noen av de største teknologiselskapene i USA som hadde en særdeles sterk oppgang. MSCI World steg med 24 % mens Nasdaq-indeksen steg med hele 54 %. Oslo Børs steg med 10 %, men sett over de siste to årene har Oslo Børs klart seg godt bl.a. som følge av at den store energisektoren bidro til å unngå et større fall i 2022.
I 2022 steg styringsrenten i USA fra 0 % til 4,5 % gjennom året og 10 års statsobligasjoner steg fra 1,5 % til 3,5 %. Norges Bank økte i samme periode rentene fra 0,5 % til 2,75 %. Stigningen har etter dette vært mer moderat og styringsrenten i USA ligger nå på 5,25 – 5,50 % i USA, og 10 års statsrente ligger på ca. 5,5 %. Styringsrenten i Norge er hevet til 4,5 %.
Investorene regner stort sett med at den globale rentetoppen nå er nådd og at neste renteendring fra sentralbankene vil være et rentekutt. Imidlertid kommer det stadig sterke datapunkt fra USA som har skjøvet forventingene om rentenedgang noe ut i tid.
Conceptor Invest AS har 25 % av plasseringene i to ulike høyrentefond. Disse har kort durasjon i porteføljen, ingen eksponering mot svensk eiendomssektor, samt god kredittkvalitet generelt. Som følge av dette oppnådde de en avkastning på ca. 10 % i 2023. Til sammenligning steg det nordiske høyrentemarkedet, målt ved DNBs HY-indeks, med nesten 12 %. Selskapets egen forvaltede aksjeportefølje oppnådde en avkastning på i underkant av 30 %. Den gode avkastningen i den norske aksjeporteføljen var delvis et resultat av at selskapet ikke var eksponert i selskapene som har blitt notert på Euronext Growth de siste par årene. Det eneste fornybarselskapet Conceptor Invest AS har vært investert i er Cadeler som skal montere store vindturbiner til havs. Dette har vært en god investering. Av de andre større postene i porteføljen finner man blant annet Frontline, Vår Energi og Europris.
Conceptor Invest AS har også investeringer i P/E fond og i unoterte aksjer. Disse hadde totalt sett en svak utvikling i 2023. Høyere renter og svakere vekst enn forventet var hovedårsaken til at disse investeringene ikke innfridde forventningene. Dette og det faktum at selskapet holdt en relativt stor andel i kontanter var med på å trekke ned den totale avkastningen. Totalavkastningen for selskapet ble 7 %.
Med det geopolitiske bakteppet som foreligger, forventes det fortsatt store svingninger i verdens kapitalmarkeder i 2024. Særlig shipping- og energirelaterte aksjer vil kunne svinge mye. I det norske markedet vil i tillegg den svake kronen fortsatt gi store utslag i hvilke typer selskaper som vil gjøre det bra i 2024. Eksportrettede selskaper, næringer med inntekter i dollar og euro, tjener på svak krone. Turisme vil også kunne nyte godt av at det blir relativt billigere å feriere i Norge enn i en rekke andre land. Industrier med innkjøp av varer fra utlandet samt næringer som har en høy andel av kostnadene sine i norske kroner, vil tape på den svake kronen. Arbeidsintensive selskaper vil tape på de økte lønnskostnadene.
En kontantandel på 30 % vil sannsynligvis gi selskapet mange muligheter i 2024. Styret er fornøyd med selskapets avkastning, men sikter på å dra ned kontantandelen fremover for å søke å øke den fremtidige avkastningen.